10/11/07

"Από την Κρήτη με την αγάπη μου..."

Ο Κ. είναι φίλος μου και είναι πάνω από όλα ποιητής και ας μη το παραδέχεται. Είναι και επιστήμονας. Δουλεύει και στα μμε παράλληλα πάνω από δυο δεκαετίες. Διαβάζει το blog μου αλλά δεν τον πείθω να φτιάξει ένα να μοιράζεται τα ωραία πράγματα που έχει στο κεφάλι του. Χθες όμως πήρε πρωτοβουλία και μου έστειλε ένα κείμενο για να το δημοσιεύσω εδώ. Τον ευχαριστώ πολύ. Γράφει:


Από την Κρήτη με την αγάπη μου...

"Αυτό που συμβαίνει στα Ζωνιανά είναι απίθανα ψεύτικο και η εικόνα που βγαίνει από τα ΜΜΕ είναι η συνήθης εικόνα των ΜΜΕ. Να ξεσκίζουν το θέμα...τώρα ξεσκίζουν τα Ζωνιανά, τους Ζωνιανούς, τη Κρήτη ολόκληρη. Την Κρήτη που εσείς οι Έλληνες και ξένοι αγαπήσατε, θαυμάσατε, φοβηθήκατε. Τα Ζωνιανά είναι ο αδούλωτος κόσμος, η γνήσια Κρήτη, η ανυπότακτη. Ο ΖΩΝΙΑΝΟΣ δεν μπαίνει σε καλούπια, δεν συμμετέχει στην παγκοσμιοποίηση, δεν παίζει το παιγνίδι των τραπεζών, τις εκμεταλλεύεται, τις χρησιμοποιεί. Αρνιέται τους δικαστικούς κλητήρες, αρνιέται το νόμο στον οποίο εσείς έχετε υποταχτεί αμαχητί και κάνει δέκα χρόνια φυλακή... έτσι για πλάκα. Κάνει πλάκα στον μπάτσο. Τον ίδιο μπάτσο που χωρίς την στολή τον κερνά ανοικτά ρακές. Στον κόσμο του, στο άσυλο που δημιούργησε, στην ελεύθερη ζώνη του, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να φυτέψουν χασίσι ... Και κάποιοι βγήκαν στην εθνική για να το πουλήσουν... και μπούκαραν οι μπάτσοι... και τους πυροβόλησαν... Κι ήρθαν τα τάνκ... Κι σας είπαν τα ΜΜΕ που σας πληροφορούν πάντα, ότι ένα χωριό, μια περιοχή, ο Μυλοπόταμος, η ψυχή της Κρήτης, είναι το κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής ναρκωτικών... Αν το πιστέψετε σημαίνει ότι αύριο θα αλλάξουν τα πράγματα στα Ζωνιανά... Κούνια που σας κούναγε. Να μπορούσατε να ρωτούσατε ένα ΕΚΑΜίτη πώς τρέμει το φυλλοκάρδι του σα νυκτώνει..."

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν τυχον και δεις τον Κ..
η; αν σου ξαναστειλει μηνυμα,
τα δεοντα μου δωστου!
Δεν μπορεις να φαντασθεις,ποσο δικιο εχεις που "δεν" ειναι ποιητης!
Ειναι εποχη την σημερον για τετοιες ευαισθησιες;
Καλημερα!

tzonakos είπε...

Να χαρω παληκαριά πιστολέρο.
Αν ειναι αλήθεια για το πως απέκτησαν πλούτο εκει κατω, να το βράσω.
Το ψάχνω ακόμα, λένε οτι τα 30 πρόβατα δηλώνονταν για 3000 και έπαιρναν επιδότηση για καθένα απο αυτά.
Φυσικά κανείς δεν άφηναν να τους ελέγξει.
Γι αυτο ειχαν και τις καλλιέργειές τους κι αντε να ελέγξεις.
Αν ειναι ετσι, τότε μπράβο τα καμάρια που τα πληρώναμε εμείς τόσες δεκαετίες !
Αυτο δεν ειναι παληκαριά και λεβεντοσύνη, αλλιως το λένε.
Και ναι, τα μμε στήσαν ενα πανηγυράκι που δεν μ αρέσει, αλλα όχι και ήρωες, οχι και λεβέντες, ε όχι.

Καλημερα :)

Lex_Luthor06 είπε...

Αυτό που διαφεύγει στον φίλο Κώστα είναι ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους δεν αρκούνται στη καλλιέργεια χασις και στο να παιζουν με την αστυνομια αλλά εδώ και πολύ καιρό έχουν βάλει στόχο τους απλούς πολίτες. Τρομοκρατούν, εκβιάζουν, δέρνουν, καταπατούν περιουσίες. Περιφρονουν την εξουσια προσπαθοντας σιγα σιγα να επιβαλουν τη δικη τους.

Δεν διαφωνούμε. Κάποιοι, όχι όλοι, εκμεταλεύτηκαν το άσυλο που τους δόθηκε. Στην αρχή , πλούτισαν με τις επιδοτήσεις, μετά μπήκαν στην καλλιέργεια , τώρα έχουν χωθεί σε κάθε παράνομη δραστηριότητα και μακάρι οι στόχοι τους να ήταν μόνο οι τράπεζες που ληστεύουν.

Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθώντας όλοι να αποφύγουμε τις γενικεύσεις έχουμε πέσει στην παγιδα να λέμε ότι απλά προκειται για μια μικρή μεριδα ανθρώπων.

Δυστυχώς δεν μπορει να γινει στατιστική ερευνα. Θα είχε ενδιαφερον να βγει καποιος στην περιοχη με ερωτηματολογιο «καλλιεργειτε χασις, πουλατε προστασια σε μαγαζια κτλ».

Δυστυχώς δεν προκειται για μικρή μειοψηφια.Ούτε βέβαια λέω πως πρόκειται για την πλειοψηφια.
Φιλε Κώστα το επομενο Σαββατο, πάρε την παρεα σου και ξεκινα μια βολτα στα νυχτερινα μαγαζια Ηρακλειου και Ρεθυμνου. Μη μινεις μονο στα μεγάλα κλάμπς , βγες και στα πιο περιφεριακα ή απλά διάλεξε ένα κεντρικό σημείο και μέτρα πόσες πανάκριβες BMW και 4X4 με φιμέ κατεβασμενα τζάμια και Κυριακάκη* στη διαπασων θα περάσουν. Παρατήρησε τις φάτσες μέσα.

Ξέρω, ξέρω, θα βρεθει κάποιος και θα πει, «να ο ρατσιστης , τον βρήκαμε δεν είναι ολοι οι κάτοχοι BMW τραμπούκοι»

Aυτος ο Κυριακάκης , που τραγουδάει για όπλα εκαμ και χασις, γνωριζει δοξες τελευταια. Οι μαντιναδες του κυκλοφορουν αυτές τις μέρες παντου στη μπλογκοσφαιρα. Η διαφορα που εχει ο Κυριακάκης με την Κρητική μουσική είναι η ίδια που έχει ο γνήσιος τιμιος Κρητικος με τον τραμπούκο. Ο Κυριακάκης χαλάει την μουσική παράδοση του τόπου.
Οποιος κάνει βολτα σε ένα τοπικο δισκοπωλειο θα καταλάβει ποσοι Κυριακάκηδες έχουν πια ξεφυτρώσει. Και θα καταλάβει τι διαστάσεις έχει πάρει και η εγκληματικοτητα εδώ. Γιατί τα δύο φαινομενα είναι ανάλογα.

μαριάννα είπε...

Καλημέρα. Φοβάμαι ότι θα διαφωνήσω με τον Κ. Ειδικά στις τελευταίες φράσεις του.

Η γνήσια Κρήτη η ανυπόταχτη, όπως λέει παραπάνω, δεν θέλει κανενός το φυλλοκάρδι να τρέμει. Ούτε και του ΕΚΑΜίτη.

Τί ανυπόταχτη είναι λοιπόν, όταν ο τρόμος απλά αλλάζει χέρια;
Τέτοιες επαναστάσεις ονειρευόμαστε;
Ν' αλλάξει χέρια η εξουσία; Ούτε νιώθω καμιά περηφάνια με το είδος της αντίστασης που περιγράφει.

Γιατί αν οι Ζωνιανοί επαναστούσαν κατά του κατεστημένου, πολιτικού, τραπεζικού, οικονομικού κτλ. θα είχαν και ολόκληρη την κοινή γνώμη με το μέρος τους.

Αλλά έτσι όπως τα περιγράφει και από αυτά που διάβασα σε κάποια ιστολόγια για κλοπές ιδιωτών και τρομοκρατία, σιγά την επανάσταση! Αυτά είναι καταδικαστέα, καθώς και τα αδικήματα.

Όσο λεπτό χειρισμό θέλει από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας να μην συντηρεί νοσηρά φαινόμενα, άλλο τόσο θέλει και από τους ίδιους τους Κρητικούς που έχουν άποψη.

Να μη νομιμοποιούν αποδεχόμενοι και επικροτώντας την ανεύθυνη κουζουλάδα, την απατεωνιά, την τρομοκρατία. Να μην κάνουν και ήρωες κάποιους που σίγουρα δε θα ανήκουν στην κατηγορία του Κρητικού που ως τώρα ξέραμε.

Η ίδια η κοινωνία μπορεί να βοηθήσει, απομονώντας, καταδικάζοντας, κράζοντας, καυτηριάζοντας πράξεις ανομίας και ανοησίας.

Είναι αυτό που είπα με την κλωστή που χωρίζει την παρανομία από τον ηρωισμό. Ας το νοιαστούν λίγο πιο σοβαρά οι διανοούμενοι της Κρήτης που έχουν λόγο και άποψη.

Να μην γελάνε και να μην καμαρώνουν που οι ΕΚΑμίτες τρέμουν τη νύχτα.

haridimos είπε...

@ tzonakos.
ότι πανωγραψίματα κάνουν στα Ζωνιανά για τα πρόβατα και τις επιδοτήσεις κάνανε για τα καπνά, για το βαμβάκι και όλες τις καλλιέργειες παντού στην Ελλάδα.

Alexandros είπε...

Ο θυμόσοφος λαός βγάζει πάντα πετυχημένες παροιμίες. Μία από αυτές λέει : Η παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Με άλλα λόγια : ή είσαι ενταγμένος σε ένα κοινωνικό και πολιτειακό σύνολο και υπακούς τους κανόνες του ή δεν είσαι και ζεις τρώγοντας χόρτα.Εκτός και αν κάποιοι λειτουργούν έτσι (λεβέντικα;), υπερασπιζόμενοι κάποια ιδανικά και πανανθρώπινες αξίες (ισότητα , ελευθερία , πρόνοια κ.α). Διότι το διάβασα ΚΑΙ αυτό...
Όλα τα υπόλοιπα είναι ανέξοδες θεωρίες και ρομαντικές ιδεοληψίες κατα την ταπεινή μου γνώμη.

Υ.Γ. Και μία ερώτηση που δεν απευθύνεται στο Κ. , αλλά είναι γενικής φύσεως: Σε τι διαφέρει κάποιος που υποστηρίζει την "ανωτερότητα" μίας όμαδας ανθρώπων από τον εθνικιστή που υποστηρίζει την "ανωτερώτητα" ενός έθνους;

Ανώνυμος είπε...

νομιζω οτι σ αυτην την χωρα πολλοι ειναι αυτοι που μπερδευουν την π___α με την βουρτσα. επιμενουν να τσουβαλιαζουν κακοποιους ζωνιανους με απλους ζωνιανους. βεβαια τωρα θυμηθηκαμε οτι και οι απλοι ζωνιανοι ειναι κακοποιοι αφου επαιρναν μεγαλο μεριδιο απο τις αγροτικες επιδοτησεις. αυτο βεβαια δεν το εκανε κανεις αλλος στην ελλαδα κατα την διαρκεια της 20χρονης διακυβερνησης του ΠΑΣΟΚ. μονο οι ζωνιανοι. τωρα θυμηθηκαμε οτι οι κοπελες στα ζωνιανα παντρευονται μικρες με την πιεση των γονιων τους ενω θα μπορουσαν καλλιστα να επιλεξουν μια πολλα υποσχομενη καριερα στα αναπτυγμενα ζωνιανα ενω σε αλλες περιοχες της ελλαδας που αδερφος σκοτωνει την αδερφη επειδη ειχε το συνηθειο να διασκεδαζει τα βραδια, εκει δεν ειναι τραμπουκοι και ψευτοπαλληκαραδες. τωρα θυμηθηκαμε οτι οι ζωνιανοι βγαζουν οπλα στους γαμους και γινονται ατυχηματα ενω ποτε δεν εχουμε ξανακουσει για παιδια που επεξεργαζονταν τις καραμπινες των πατεραδων τους και αυτες εκπυρσοκροτησαν. τωρα θυμηθηκαμε οτι υπαρχουν και σκυλοκρητικα ενω τραγουδια του τυπου "για την πατριδα" και "policemania" ειναι πληρως συμβατα με την εννομη ταξη που πρεπει ή να θελουμε και να συμμετεχουμε ή να μην θελουμε και να ειμαστε παρανομοι

@alexandros, σε τιποτα δεν διαφερουν οι δυο κατηγοριες που ανεφερες. εσυ ποσο διαφερεις απο την Μπους που ειπε "οποιος δεν ειναι μαζι μας ειναι εναντιον μας";

Alexandros είπε...

@nag

Να με συγχωρέσεις , δεν θέλω να σε ειρωνευτώ ,αλλά κρίνω την ερώτηση σου τελείως άσχετη (όσο και τον συλλογισμό που αναπτύσεις) δεν έχω την διάθεση να σου απαντήσω.
Θα σου πω μόνο ότι η σχέση που έχω εγώ με τον Μπους είναι ίδια με αυτήν που έχεις εσύ με την τρομοκρατία. Εύχομαι καμία!

Lex_Luthor06 είπε...

nag

ποιος τσουβαλιάζει;
έχεις δει βούρτσα στη ζωή σου;

Υπάρχει κάποιος τοσο ηλίθιος ώστε να υποστηριξει οτι ΟΛΟΙ οι κατοικοι μιας περιοχης ειναι κακοποιοί;

Προφανως όμως υπάρχει κάποιος τόσο ηλίθιος που μην έχοντας κάτι να άλλο να πει , το αντικρούει.

ελεος

Ανώνυμος είπε...

@lex louthor, τοσες μερες καποιοι μπλογκερς προσπαθουν να σας πουν οτι ΜΜΕ και αλλοι διαφοροι οτι αλλο οι εγκληματιες ζωνιανοι και αλλο οι υπολοιποι. και μολις τελειωσαν τα επιχειρηματα για τα χασισια και τα οπλα αρχισατε για τις επιδοτησεις για τα προβατα. τωρα για τα περι ηλιθιοτητας που λες ειναι πειρασμος αλλα δεν θα σου κανω την χαρη να απαντησω γιατι μπορει να παει πολυ μακρυα και πιστεψε με δεν το θελεις.

@alexandros, δηλαδη οπως εγω σε παραλληλιζω με τον μπους ετσι κι εσυ με παραλληλιζεις με τρομοκρατη; σιγουρα τα 4 αυτα δεδομενα εχουν μαλλον χιαστι αντιστοιχια. αλλα αραγε επειδη προσπαθω να πω οτι οπως 1+1=2 ετσι και κανεις ζωνιανος δεν θα δωσει συχωριανο του. αλλα αυτο εσυ το θεωρεις "(λεβεντικα;)" κανεις αυτη την υποθεση;

Alexandros είπε...

@nag
Πρέπει να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη. Παραλογίζεσαι και είναι κρίμα. Δυστυχώς δεν μπορείς να ξεχωρίσεις 2 γαιδουριών άχυρα.
Δεν θα σε ελεγα ηλίθιο (είναι "βαριά" κουβέντα αλλά ένα "ψιλοχάσιμο" στον ειρμό της σκέψης σου το έχεις...

geokalp είπε...

το ότι τα κανάλια ξεσκίζουν τα θέμα είναι σίγουρο.
το ότι στην περιοχή δεν υπάρχει συλλλογική/κοινωνική συνείδηση - όπως στις περισσότερες εγχώριες περιοχές - αρχίζει να γίνεται πιο ξεκάθαρο!
(ίσως είμαι και λίγο επηρεασμένος από το βιβλίο του Ραφαηλίδη που έχω στα χέρια μου αυτό τον καιρό)