19/8/07

Ελλάς Ελλήνων... Εκλογών

Απρίλης μήνας του 1990 και η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη αναμπουμπούλα, όπως σωστά παρατήρησε η γιαγιά η Φιλιώ στο χωριό. Το Διακονοχώρι κανονικά ήταν ένα χωριό απομακρυσμένο, σχεδόν ερηπωμένο, με τρείς γέρους, ένα παπά, εφτά γριες και δύο φίδια. Αυτή την Κυριακή έβαλε τα προεκλογικά του. Κατακλύσθηκε από πρωτοφανή κοσμοσυρροή, κόντεψε να βουλιάξει από το αυτοκινητομάνι, γέμισε σημαίες, αφίσσες, κορναρίσματα, φωνές, χάχανα και αναζωπύρωση των καυγάδων. Το δημοκράτικο Διακονοχώρι ασκούσε το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η γιαγιά η Φιλιώ είχε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές αλλά ντροπιάστηκε όταν ο αρχηγός ερωτεύθηκε την ξανθιά αεροσυνοδό. Το είχε πάρει πολύ προσωπικά. Ποιος ξέρει γιατί; Μήπως απλά βρήκε μια καλή δικαιολογία για να ψηφίσει ΝΔ που ταίριαζε πιο πολύ στο τρίπτυχο της ζωής της "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια"; Ή μήπως επειδή την προηγούμενη τετραετία έκανε χάρη στο γιο της και ψήφισε τον Παπατζή -χαϊδευτικό της οικογένειας Παπανδρέου by Filitsa- αυτή τη φορά έπρεπε να κάνει τη χάρη στη βαμμένη δεξιά κόρη της και να δώσει ψήφο στον οικογενειάρχη ψηλό; Ή μήπως επειδή η Φιλιώ με τον Παπατζή ήταν περίπου συνομίληκοι το είδε τεράστια ντροπή να γκομενίζει στα γεροντάματά του;

Άβυσσος η εκλογική κρίση της γιαγιάς. Όλοι σχεδόν είχαν ψυλλιαστεί πού θα ρίξει την ψήφο η γρια, εκτός βέβαια από τον άνδρα της που δεν ήθελε να σκέφτεται πως θα ψηφίσει κάτι άλλο εκτός από το Κόμμα. Αμ δε! Μόνο ΚΚΕ που δεν επρόκειτο να ψηφίσει η κυρά Φιλίτσα παρόλη τη λατρεία που είχε στον άντρα της. Έταζε βέβαια και στον παππού, δεν είναι πως δεν έταζε. Μέσα σε όλα αυτά, είχε και τον αναρχικό εγγονό να την πιλατεύει.

"Μη πας ρε γιαγιά να ψηφίσεις! Γράψτους όλους κανονικά. Αυτοί θα σου πουν τι θα κάνεις;" της έλεγε γελώντας.
"Κουζουλάθηκες μωρέ που δε θα πάω στς εκλογές να με βάλει στο στόμα του το χωριό;" ανταπαντούσε σχεδόν προσβεβλημένη η γιαγιά που της πρότεινε να απουσιάσει από το μεγάλο κοινωνικό γεγονός.
"Σιγά! Δε θα το καταλάβουν πως δε πήγες έτσι κοντή-κοντή που είσαι!" συνέχιζε ο υπομονομευτής.
"Ε, να χαρώ εγώ τσι ανοστιές σου!" τον απόπαιρνε η ψηφοφόρος και συνέχιζε να καθαρίζει πατάτες.

Θα έφτιαχνε ψητό γουρουνόπουλο στο φούρνο με πατάτες σα να ήταν γιορτή. Βλέπεις, και τα δυο της παιδιά είχαν έρθει στο χωριό για τις εκλογές. Λόγοι τιμής δεν επέτρεπαν να μεταφέρουν τα εκλογικά δικαιώματα στην πρωτεύουσα όπου κατοικούσαν. Καθώς ο αναρχοαυτόνομος πιτσιρικάς βουτάει ένα λουκουμάκι στο νερό τη ρωτάει με περισπούδαστο ύφος:

-Ρε γιαγιά, έχεις διαβάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ;
-Ίντα 'ναι τούτο να;
-Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αν βγει κυβέρνηση. Πώς λες εσύ πιχί "αύριο θα σηκωθώ 5 η ώρα να κόψω κολοκύθια και μελιτζάνες από το περιβόλι να μαγειρέψω, θα πάω στο κοτέτσι να δω αν κάμανε οι όρνιθες κανένα αυγό"; Έτσι και ο Μητσοτάκης σού 'χει πρόγραμμα.
-Ίντα πρόγραμμα μωρέ μού 'χει βγάλει εμένα ο Μητσοτάκης; Ετροζάθηκες;
- Σε όλες τις γριες εχει βγάλει! Όχι μόνο εσένα! Θα σας δώσει λέει 1 χιλιάρικο το μήνα αύξηση στη σύνταξη.
-Είδες; Όχι ο Παπατζής που δεν μας έδωκε πράμα.
-Ναι, αλλά μετά θα πρέπει και σεις να του επιστρέφετε 6 χιλιάρικα κάθε τρίμηνο για να πάει καλά η οικονομία. Κατάλαβες;
-Ε, άμα είναι να πάει καλά η οικονομία να του τα γυρίζουμε, παιδί μου.
-Μα τότε θα σου παίρνει πίσω το χιλιάρικο που σού 'δωσε και θα σου παίρνει κι άλλο ένα κάθε μήνα.
-Άφησε με ήσυχη και μη με τριβελίζεις. Εδά μού 'πες πως θα μας κάμει την αύξηση και ύστερα μου λες πως θα μας την παίρνει οπίσω;
-Και θα του δίνετε κι άλλο ένα χιλιάρικο από πάνω!
-Ο πατέρας σου σε έβαλε να μου τα λες ετουτανά να με τουμπάρεις να ψηφίσω το ΠΑΣΟΚ; Δε τουμπαίρνομαι εγώ να του πεις! Δεν τονε ψηφίζω τον μπουρδελιάρη για όλο του τον κόσμο.
- Δε σε βλέπω ενημερωμένη κυρά Φιλίτσα και αγχώνομαι, τη στρίμωξε με απροσδόκητο τάκλιν ο εγγονός.
-Ίντα ενημερωμένη; τσίμπησε η γρια.
-Ο υιός σου δε θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ φέτος γιατί του τάξανε οι άλλοι άδεια για ταξί και πήγε με το μέρος τους.
-Ποιο ταξί μωρέ; Δε δουλεύει στο εργοστάσιο;
-Ναι, αλλά άμα κονομήσει την άδεια θα το γυρίσει σε ελεύθερος επαγγελματίας ο γιόκας σου. Κατάλαβες τώρα Φιλιώ μου ή να κάνω και κακά;

Η Φιλιώ είχε καταλάβει. Αυτό το τελευταίο με τα κακά δε το έπιασε αλλά δεν είχε και τόση σημασία. Ώστε ξεστραβώθηκε επιτέλους ο γιος της και είδε πού είναι το συμφέρον του, σκεφτόταν καθαρίζοντας πατάτες με μεγαλύτερη όρεξη. Σε κάποια στιγμή που πετάχτηκε ο εγγονός προς νερού του, βρήκε η γιαγιά την ευκαιρία να κάνει το σταυρό της και να ευχαριστήσει τον Κύριο που έβαλε το χέρι του και σε αυτές τις εκλογές.

Τρείς φορές έστρωσε τραπέζι η γιαγιά προκειμένου να τους καλοκαρδίσει όλους που δεν επρόκειτο να φάνε όλοι μαζί με καμία κυβέρνηση! Το πρώτο τραπέζι ήταν για τους Πασόκους που κατέφθασαν σα βρεγμένες γάτες και ίσα που είχαν όρεξη να τσιμπήσουν καμιά πατάτα. Το δεύτερο για τους δεξιούς που ήταν οι πολυπληθέστεροι, αλλά και ως οι πιο σίγουροι για τη νίκη και τους εαυτούς τους, έφαγαν τον άμπακα. Το τελευταίο τραπέζι μοιράστηκαν ο γέρος κομμουνιστής και ο νεαρός αναρχικός που μεταξύ τύρου και αχλάδου εκτόξευαν κυνικές παρατηρήσεις για τα δυο μεγάλα κόμματα και τους οπαδούς τους.

Πριν τη δύση του ηλίου, έφθασε η γριούλα στο δημοτικό σχολείο Διακονοχωρίου που είχε μεταμφιεστεί σε εκλογικό κέντρο για τις ανάγκες της ημέρας. Μπαίνει στο παραβάν και ετοιμάζεται ως μία από την μεγάλη μετακινούμενη μάζα να ρίξει τη ψήφο που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Την ώρα εκείνη, η Δέσποινα, η νύφη της κυρά Φιλίτσας που τη συνόδευε στο εκλογικό κέντρο περίμενε απέξω έχοντας πιάσει τη κουβέντα με την εφορευτική επιτροπή. Ο Νικολακόπουλος με τα exit poll του και εμείς με τα δικά μας προγνωστικά.

-Και πώς τη βλέπετε εσείς από δω πέρα τη δουλειά; ρωτάει η Δέσποινα όλο νόημα και ελπίδα την συντρόφισσα Κατερίνα που σήμερα έχει ντυθεί εφορευτική επίτροπος.
-Άστα καημένη μου. Έχουν λυσσάξει οι νεοδημοκράτες. Πριν μια ώρα ήρθε η οικογένεια του Βαλουχοδημητράκη και φέρανε σηκωτή τη θειά τους τη Χαρίκλεια, 150 χρονώ γυναίκα να ψηφίσει μή και χάσουν τη ψήφο. Εγώ θαρρούσα πως η γρια ήταν ποθαμένη και μόλις την είδα μπροστά μου επήγε η καρδιά μου στην Κούλουρη.

Την ώρα που οι δυο κρυφοπασόκες είχαν ξεσπάσει σε γέλια με τα κόλπα των δεξιών που έμελλε όμως να γίνουν κυβέρνηση την επόμενη μέρα, ξεπροβάλλει το κεφάλι της γριας μέσα από το παραβάν, κρατώντας τη κουρτίνα πάνω της λες και είναι γυμνή. Ρίχνει ένα βλέμα απελπισίας στο χώρο και μετά αρχίζει να φωνάζει γεμάτη αγωνία "μπρέ συ Δέσποινα! Τα γυαλιά μου μπρε συ, τα γυαλιά μου!"

Δεν μπορούσε η έρμη η εκλογεύς με την πρεσβυωπία στο φουλ να διακρίνει το σωστό το ψηφοδέλτιο. Βλέπεις, οι υποστηρικτές των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων και κατά σύμπτωσή οικογένειά της, είχαν φροντίσει να χώσουν σταυρωμένα ψηφοδέλτια στις τσέπες της ποδιάς της...

Τελικά βρέθηκαν τα γυαλιά της κυρά Φιλίτσας, ψήφισε, εκλέχθηκε κυβέρνηση η ΝΔ. Λίγο καιρό μετά, το εργοστάσιο που δούλευε ο γιος της χαρακτηρίσθηκε "προβληματική επιχείρηση" και έκλεισε αφήνοντάς τον άνεργο με δυο παιδιά. Άδεια για ταξί ποτέ δε του χορηγήθηκε παρά τις υποσχέσεις. Και τον εγγονό της τον σπάσανε στο ξύλο κάτι ΔΑΠίτες μέσα στο σχολείο του, τότε στις μεγάλες καταλήψεις του '91. Αλλά τι σημασία είχε πια; Εκείνη την Κυριακή όλοι έλπιζαν σε ένα καλύτερο αύριο.

21 σχόλια:

Vrakas Kostas είπε...

..Δεν θα το πιστεψεις...ακριβως..τοτε,πριν απο αυτες τις εκλογες...τις εκλογες του 89..οταν η..αριστερα..κοιμηθηκε με την..δεξια..την περιοδο που καποιοι στην Russland ονομασαν ενα Μπορντελο..με ονομα Ελλας..ακριβως τοτε..εφυγα οριστικως και αμετακλητως απο την ..πατριδα!!
Δεν ειχα να περιμενω τιποτα αλλο!
Τα ειχα δει..ολα!!
ΥΓ/Μεχρι σημερα που σου γραφω,δεν την εχω..επισκευθει!!!
Καλησπερα ΝIEMANDSROSE!!!
Και καλα κανεις που δεν ανηκεις σε κανεναν!!

kanataki είπε...

εγώ πάντως θα ζητήσω από τα παιδιά-εγγόνια-γείτονες αν θέλω ακόμα να ψηφίζω στα 90, να με δέσουν με φελούς στα αυτιά ,στο κέντρο της πλατείας του χωριού που θα ζω,μπας και αντισταθώ στις σειρήνες.....

xar είπε...

χαχα... η δικιά μου γιαγιά είχε κάνει το εξής ωραίο: την πίεζαν (μιλάμε τώρα δεκαετία 50-60) οι δύο γαμπροί της να ψηφίσει το
κόμμα που ο καθένας νόμιζε πως είχε συμφέρον και φυσικά της έδωσαν και ψηφοδέλτια σταυρωμένα. Η γιαγιά υποσχέθηκε και στους δύο τη ψήφο της. Όταν βγήκε από το παραβάν την ρώτησε
η μάνα μου (που ήξερε όλο το σκηνικό) με αγωνία τι ψήφισε και η γιαγιά, ευχαριστημένη με τον εαυτό της και σίγουρη πως έκανε το σωστό είπε "α εγώ δεν θέλω να στεναχωρήσω κανένα, τους ψήφισα και τους δυο για να ναι όλοι ευχαριστημένοι!

industrialdaisies είπε...

Μπα, αν βρω σήμερα άνθρωπο που θα μου πει ότι πιστεύει σε ένα καλύτερο αύριο είμαι ικανή να τον σπάσω στο ξύλο.

dyosmaraki είπε...

Πόσο αληθινή η ιστορία σου....Και η δική μου γιαγιά δεν ήθελε να κακοκαρδίσει κανέναν. Σε όλους έλεγε ναι....μα μόνο η ίδια γώριζε τι ψήφιζε......

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Την κακομοίρα την γιαγιά...
Ήθελε μια "ΤΑΞΙ" πραγμάτων για τον γιό της και της βγήκε η "Νέα τάξη" πραγμάτων.
Θέλουμε να μας πει τι θα ψηφίσει σε αυτές.
Ζούμε σε μια μελαγχολική χ΄΄ωρα ή μου φαίνεται;

tzonakos είπε...

H ιστορία αυτη αν δεν είναι αληθινή θα μπορούσε να ειναι.
Περιγράφει ακριβώς το τι συμβαίνει σε κάθε Ελληνα και με ποιές λογικές πάει να ψηφίσει.
Το γράψιμο για άλλη μια φορα ανυπέρβλητα απλό αλλα περιεκτικό και λιτό με νόημα και συναίσθημα.
Θα ήταν τιμή μου να δεχθείς να συμμετάσχεις ως συγγραφέας στο μπλόγκ μου αν θα ήθελες.
Φοβάμαι οτι ακόμα ισχύουν πολλά απο αυτά που ίσχυαν το '90 και δύσκολα ξεκολλά ο έλληνας απο τις λογικές του παρελθόντος.
Βέβαια, δεν εχει και κίνητρο... εκτός ίσως απο κάποιο "βόλεμα"
Καλό απόγευμα.

Haris είπε...

Φοβερή η ιστορία...

The Torch είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
The Torch είπε...

Σε εκείνες τις εκλογές ήμουν εφορευτική επιτροπή σε ένα εκλογικό τμήμα γυναικών στα Εξάρχια. Είναι πάρα πολύ αστειο το γεγονός ότι η πιο νεανική και μπροστάρα συνοικία της Αθήνας, έχει ως εγγεγραμμένους κατοίκους μόνο ανθρώπους άνω των 40. Θυμάμαι ότι στην ηλικία μου (19 τότε) είχε μπει μόνο μία κοπέλα η Μαρία -δεν θυμάμαι το επίθετο της αν και ήμουν επί του καταλόγου.Τέλος πάντως το τί γιαγιάδες είδα εκείνη την ημέρα δεν περιγράφεται. Οι περισσότερες βγάζοντας το κεφάλι από το παραβάν όπως το περιγράφει η Niemandrose, είχαν απορία πόσους σταυρούς βάζουμε. "Μέχρι τρεις" επαναλάμβανε ολημερίς ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος. Το άλλο τους πρόβλημα ήταν ότι τα ψηφοδέλτια αν τα δίπλωσεις τρεις ή τέσσερις φορές δεν χωρούν αυτομάτως στο φακελάκι και αν κάποιος είναι τελειομανής, χρειάζεται και ένα τελευταίο μισό δίπλωμα ώστε το χαρτί να φτάσει απ' άκρη σ' άκρη στο φακελάκι.Μία συμπαθής (αλλά πολύ ηλικιωμένη) κυρία λοιπόν, έχωντας ζητήσει προηγουμένως την πληροφορία των σταυρών έφτασε στην κάλπη σιγομουρμουρίζοντας για την ασυμβατότητα μεγέθους των φακέλων και των ψηφοδελτίων. Στα χέρια της είχε έναν πολύπαθο φάκελο ο οποίος βρισκόταν σε τραγική κατάσταση. Η κολλώδης πλευρά του είχε στραβοκολήσει πάνω στο εξέχον ψηφοδέλτιο το οποίο δεν είχε καταφέρει να το χωρέσει ολόκληρο στον φάκελο, σταλακώνοντας έτσι με τα αρθριτικά της δάχτυλα το όλο σύμπλεγμα χαρτιών. Το αποτέλεσμα ήταν ψηφοδέλτιο και φάκελος να μην χωράνε από τη σχισμή της κάλπης. Προθυμοποιήθηκα να βοηθήσω, καθώς (λόγω της θέσης μου στον κατάλογο) είχα στα χέρια μου τον χάρακα που δίνεται στις εφορευτικές επιτροπές. Χρησιμοποιώντας τον με μία δυναμική κίνηση προς τα κάτω απόφραξα την οπή προς τέρψην της επόμενης κυρίας, η οποία είχε αρχίσει να χάνει την υπομονή της. Η ώρα πέρασε, έκλεισαν οι κάλπες και ήρθε η ώρα της καταμέτρισης. Ανάμεσα στον σωρό το μάτι μου έπεσε στον κακοπαθημένο φάκελο της κυρίας. Άπλωσα το χέρι μου και τον έπιασα. "Για να δούμε τί ψήφισε" σκέφτηκα μέσα μου, γνωρίζοντας ότι διαπράττω σοβαρότατο έγκλημα ως προς την μυστικότητα της ψηφοφορίας. Με προσοχή για να μην σκίσω το ψηφοδέλτιο ξεκόλησα τον φάκελο από πάνω του, το ξεδίπλωσα, το ίσιωσα και ανακάλυψα ότι η κυρία είχε βάλει τρεις σταυρούς δίπλα ακριβώς από τον θυρεό της Νέας Δημοκρατίας.Το ψηφοδέλτιο ακυρώθηκε...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

με τη διήγησή σου τα είδα όλα να γίνονται μπροστά στα μάτια μου...

aggelos-x-aggelos είπε...

Πολύ όμορφο κείμενο!

Μια απορία έχω μόνο. Οι γιαγιάδες (και οι παππούδες) δεν πάνε πρωί πρωί να ψηφίσουν; Η συγκεκριμένη γιατί επέλεξε τόσο προχωρημένη ώρα;

Vrakas Kostas είπε...

Αααπαπα!!!!
Δεν...χαναπερναω γριουλες..απεναντι!!
Ολες ..λαθος ψηφιζουν!!!

tzonakos είπε...

the torch ... νο κόμμεντς....
ετσι και χειρότερα.

vrakas, καλό !

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία όλων των γιαγιάδων της χώρας. Λίγο λιγότερο λιγο περισσότερο..
Η πραγματική εικόνα της υπαίθρου και σήμερα. Οσοι ζούμε ακόμα στην επαρχία το βιώνουμε καλά. Οι υπόλοιποι μόνο από αφηγήσεις σαν κι αυτή μπορούν να πάρουν μυρωδιά.

Niemandsrose είπε...

kosta vrakasέφυγες αλλά γυρνάς σαν το δολοφόνο στον τόπο του εκλήματος...

tsaperdona αν φθάσει η δική μας γενιά τα 90, που δε το βλέπω με καμια κυβέρνηση :), και αν ο κόσμος δεν έχει για τα καλά φτυσμένη την εκλογική διαδικασία, ε, τότε να σε φελλώσουν, κούκλα μου!

vasilis, Σκανδιναβία όλες οι γιαγιάδες έτσι; Ψυχρή λογική.

industrialdaisies, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο δεν είναι ένα καλύτερο αύριο για όλους. Για την πάρτη του ο καθένας... :(

dyosmaraki, ωραίο όνομα έχεις εσύ! Καλώς μας βρήκες!

padrazo, μανιοκαταθλιπτική θα έλεγα...

tzonakos, συνεταιράκι!

haris, σε ευχαριστώ και καλωσόρισες!

the torch :) πάλι καλά που οι μισές γριες δε βλέπουν. Παμψηφεί θα έβγαινε η ΝΔ!

σπύρος σεραφείμ ,να γινόταν λέει να μη τα ξαναβλέπαμε όμως, ε;..

aggelos-x-aggelos, Φαντάζομαι πως οι γιαγιάδες στις μεγαλες πόλεις πάνε χαράματα για να αποφύγουν τη κίνηση. Κι εξάλλου δεν έχουν μάλλον να στρώσουν τρία τραπέζια...

exeisminima, δε λες καλύτερα που υπάρχουν και οι αφηγήσεις για να μη χρειαστεί να γυρίσουν όλοι στα χωριά τους; Καλώς μας ήρθες!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που χάρηκα περισσότερο φέτος ήταν πως στη σκέψη "Να συζητήσω με τη γιαγιά τι να ψηφίσει;" ... η αυτονόητη απάντηση ήταν πως ... ΞΕΡΕΙ τι πρέπει να ψηφίσει. Πολύ τη γουστάρω.

Niemandsrose είπε...

@espoir, ξέρει ή νιώθει; Πώς νομίζω πως όλες τους ψηφίζουν με το θυμικό και όχι με τη λογική;

Ενεσούλα είπε...

Καλησπέρα συναδέλφισσα του ΥΠΕΧΩΔΕ (:Ρ) και καλώς σε βρήκα.
Είδα ήδη ένα δείγμα γραφής σου στον Τζονάκο και έχω εντυπωσιαστεί!
Έχεις εκδώσει τίποτα;
Αν όχι, σκέψου το σοβαρά!
Και κάτι, άλλο...
Κρητική προφορά και πολύ σωστή μάλιστα!
Είσαι πατριωτάκι;
Φιλιά

Niemandsrose είπε...

ενεσούλα, κι αμ'ίντα'μαι;
Εσύ τίνος είσαι; χαχαχα

Ενεσούλα είπε...

Ηρακλειώτισσα, γέννημα-θρέμμα!
Χάρηκα που σε συνάντησα!
Θα τα λέμε!
Καλό βράδυ